T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ESENYURT - Esenkent Atatürk Ortaokulu

Başarıda Zaman Planlaması

ZAMAN YÖNETİMİ NEDİR VE NEDEN GEREKLİDİR?

Sınavlarda başarılı olan adaylarla başarılı olamayan adaylar arasındaki en temel fark, zaman kullanımıdır. Zaman  öncelikler doğrultusunda kullanılırsa kontrol altına alınabilir. Önceliklerin belirlenmesi, zamanı planlamada ilk adımdır. Yaşam, yapmak istenen ve yapmak zorunda olunan eylemlerden oluşur. Çoğu zaman bu ikisi arasında seçim yapmak zordur. Öğrenciler de eğlence ile öğrenci olmanın gerekleri arasında çelişki yaşarlar. 

Öyle durumlarda öğrenci kendine şu soruları sormalıdır: "Benim için bu etkinlikler içinde önemlisi hangisidir? Hangi etkinliklerden vazgeçebilirim? En az önemli olan etkinlikler nelerdir?" Bu sorulara cevap verilerek, öncelik sıralaması yapılabilir. 

Zamanı yönetmek amacıyla öğrencinin hayatında yapabileceği ufak değişiklikler: 

•Telefonda arkadaşlarla uzun süre konuşmamak,

•Arkadaşlar her çağırdığında koşa koşa gitmemek, 

•Kantinde-kafeteryada her gün uzun zaman geçirmemek, 

•Evde oradan oraya amaçsız dolaşmamak, 

•Televizyona esir olmamak, 

•Evdeki sohbetlerin tümüne katılmamak

 

Öğrenciler bedensel, zihinsel, duygusal yapıları, ilgileri ve yetenekleri bakımından birbirlerinden farklıdır. Bir öğrencinin isteyerek çalıştığı ve hemen öğrendiği bir dersi başka bir öğrenci zor öğrenebilir. Bir başka öğrenci ise çabuk yorulabilir ya da çalışmak istemeyebilir. Bu nedenle, bir ders ya da konu içinde ayrılacak süre öğrenciden öğrenciye değişir. 

 

Her öğrenci zamanı kendine göre ayarlamalıdır. Bunun için öğrenci;

 

•Hangi derse hangi saatte çalışacağına kendisi karar vermelidir.

•Çalışma için ayıracağı zamanı saptarken, çalışacağı dersin, okuldaki dersin gününe ve saatine yakın olmasına dikkat etmelidir. 

•En verimli çalışma aralıklı çalışmadır. Ara vermeden uzun süre çalışmak kadar, uzun süre molalar vererek yapılan çalışma da verimsizdir. Öğrencinin, bir saat çalıştıktan sonra araya 5-10 dakikalık dinlenme koyması yararlı olur.

•Birbirine benzeyen iki dersi üst üste çalışmamalıdır. Örneğin, Türkçe dersinden sonra Sosyal Bilgiler dersine çalışmak yerine, matematik dersini çalışmak çok daha uygundur.

•Yatmadan önce on dakika süreyle, o gün çalıştığı dersleri tekrarlayarak uykuya geçmesi ve sabah kalkınca aynı tekrarı bir kez daha yapması, öğrenilenleri korumasını sağlar. 

 

Zaman Yönetimi Ve Planlama Nasıl Yapılmalıdır?

1)      Ertelemeyin.

Ertelemek çok doğal bir şeydir. Bunun farkında olun ve devam edin. Zamanınızı düzgün bir şekilde yönettiğinizde bir şeyleri daha az ertelediğinizin farkına varacaksınız.

2)      Dikkat dağıtan şeyleri düzenleyin.

Sosyal medya hesaplarınızın çalışmanızı bölmesine izin vermeyin. Mail bildirimlerini kapatın veya kontrol etmek için saatte sadece beş dakikanızı ayırın. Sizi bölen şeyler ve dikkatinizi dağıtan şeyler zaman yönetiminin en kötü düşmanlarıdır.

3)      ''Yapılacaklar listesi'' yapmak.

Birçok insanın yıllar boyunca bir şeyleri not almaya ihtiyaç duymadıkları hakkında övündüklerini duydum. İyi bir hafızaya sahip olabilirsiniz ama ne kadar çok işiniz olursa o kadar çok önemli bir teslimat zamanını veya kritik bir kişisel zorunluluğunuzu yerine getirmeyi unutabilirsiniz. Hafıza stres ile zayıflar. Yazın ve işi bitirdiğinizde üzerini çizmenin zevkini çıkarın.

4)      Sıralayın ve planlayın.

Ve bunları yazarken önem sırasını da belirleyin. Eğer zor bir teslim süresi varsa 1 verin, biraz esnekse 2 verin ve daha sonra teslim süresini belirleyin. Eğer bekleyebilecek bir şey ise 3 verin. Her gün listenizi değerlendirin ve güncelleyin. Zaman geçtikçe 3'leri yukarı çıkarın ve teslim tarihlerini belirleyin.

5)      Teslim tarihine sadık kalın.

Tabii ki de başka işler çıkacak. Bu yüzden günlük bir değerlendirmeniz var, eğer teslim sürelerine uymazsanız bütün sistem çöker. Gerçekten hiçbir şey listeden bir şeyin üstünü çizmenin yanından geçemez. Ne kadar çok yaparsanız, o kadar çok daha yapmak isteyeceksiniz.

6)      Odaklanın, birden fazla şeyi aynı anda yapmayın ve molalar verin.

Bilim gösteriyorki: insanoğlu birden fazla işi aynı anda iyi yapamıyor. Bir kerede bir şeye odaklanan çaba size istediğiniz sonuçları getirecek ve ayağa kalkmak ve yürümek için saatte beş veya on dakika verilen sabit molalar sizin deşarj olmanıza yardım edecek.

7)      Basitçe hayır deyin.

 

Birçoğumuzun yaptığı en büyük hatalardan biri de başa çıkabileceğimizden daha çok iş almaktır. Eğer hayır diyemiyorsanız o zaman o görevin öncelik listenizde nereye gireceğine karar verin ve bu bilgiyi paylaşın. Soran kişiye iş durumunuzu gözden geçirin. Onun teklifinin ne kadar önemli olduğuna karar vermede size yardımcı olacaktır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.01.2018 - Güncelleme: 15.04.2024 17:11 - Görüntülenme: 389
  Beğen | 8  kişi beğendi